Historik

”Bolaget skall bedriva rörelse avseende uthyrning av automobil utan att förare ställes till förfogande samt utöva därmed förenlig verksamhet.”

Året var 1960 och vår vd hette Lars-Gunnar Larsson. Uthyrnings-kontoret på Birger Jarlsgatan var det enda i landet. Kort därefter öppnades även en filial i centrala Göteborg. Sen rullade det på.

Femtio år av utveckling och tillväxt

I början av sjuttiotalet kunde man för 27 kronor dygnet hyra en Ford Escort från något av de 50 kontoren runt om i landet. Sjusitsiga Mercedeslimousiner fanns även för de som så önskade. Antalet filialer ökade i rask takt och i mitten av årtiondet hade antalet uthyrningskontor ökat till 71 stycken. 1977 blir Sverige ett franchiseland när Svenska Esso AB tar över verksamheten.

Under åttiotalet förändras ägarbilden i Sverige när Volvo Svenska Bil AB tar över som licenstagare för Hertz. Vid denna tidpunkt är Sverige den största franchisetagaren i världen med 110 uthyrningskontor och en vagnpark på 3500 fordon. En ny tjänst lanseras även 1986 som erbjuder kunder noggranna vägbeskrivningar i utskrivet format.

Tidigt 90-tal introduceras ett målmedvetet miljötänk på allvar inom Herz Sverige. Vi antar en miljöpolicy och personalen utbildas enligt denna. Den första eldrivna medlemmen introduceras i vår vagnpark – en Renault Clio som laddas med vindkraftsel. Den svenska bokningscentralen flyttas upp till Arvidsjaur 1993 och ett par år senare installerar vi vårt huvudkontor på Lilla Essingen i Stockholm.

Steget in i 2000-talet tog vi i Volvos regi. Idag är vi ett miljöcertifierat medvetet biluthyrningsföretag med 211 uthyrningskontor och en vagnpark på 10 000 fordon varav 75% är miljöfordon.